Olifantenpaadjes « Stephan Decaux

Olifantenpaadjes

Morgen verschijnt het boek van Jan-Dirk van der Burg. Vandaag verscheen hij in DWDD om het fenomeen toe te lichten. Een interessant fenomeen.

Weinigen weten wat olifantenpaden zijn, velen bewandelen ze dag in dag uit. Het zijn de kortste routes die mensen – wandelaars, fietsers – kiezen om hun doel te gebruiken, ongeacht de goede bedoelingen van planologen. Als de kortste weg van A naar B niet voorhanden is, maakt de voetganger zelf een pad dat de vereiste terreinwinst oplevert. Net als in de jungle, waar aan slijtsporen in het gras te zien is hoe dieren doeltreffend en efficiënt hun route kiezen.

olifantenpaden

Fotograaf Jan-Dirk van den Burg heeft gedurende enkele jaren overal olifantenpaden vastgelegd. Het zijn overzichtsfoto’s, die de situatie accuraat in beeld brengen. Tegelijk treft de compositie en hebben de foto’s een poëtische lading. De – veelal – wandelaars lijken een choreografie op te voeren. De mooiste olifantenpaden foto’s zijn nu vastgelegd in een prachtig boek. Waar nodig levert Van den Burg commentaar op de soms komische strijd tussen mens en overheid. De overheid wikt, de mens beschikt hoe hij de afstand van punt A naar punt B overbrugt.
Schrijver Maarten ‘t Hart bracht het fenomeen decennia terug als een van de eersten onder onze aandacht. In Olifantenpaden komt hij er in zijn voorwoord op terug.
Olifantenpaden verschijnt op 12 mei 2011.

Ga naar de officiele website en bestel het boek.


Categories: Other
Tags: